Title Image

22 de juliol
Mostra Residències Europees

Dansa+Perfomance

Divendres 22 de juliol, 20:30h

Centre Cultural La Bòbila (L’Hospitalet de Llobregat)

Com a part del programa de Residències Europees organitzat per la European Creative Rooftop Network (ECRN), aquesta edició de Terrats en Cultura acull i presenta la feina de dos artistes de les ciutats de Göteborg i Amsterdam en residència a Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat. mersiha messiha (ballarina i coreògrafa de Göteborg) i Claudio Ritfeld (artista perfomatiu d’Amsterdam) han investigat sobre els processos de gentrificació i què hi ha més enllà. Amb aquest projecte aproparem les mirades de dos artistes internacionals provinents de ciutats que estan patint un procés urbà similar al nostre.

Una artista s’ha apropat a les comunitats des del Besós, l’altre del del Llobregat. I es preguntaran què ha canviat i què segueix igual per acabar convertint el seu procés d’investigació sobre els cossos gentrificats en un diàleg final entre comunitats que es podrà veure cojuntament en aquesta Mostra de Residències Europees dins de la programació dels Terrats en Cultura 2022.

 

mersiha messiha
Decolonial Listening.
messiha’s Sound Body, Spatializing the Urban Unconscious in Barcelona
L’escolta decolonial. El cos sonor de messiha, tot espacialitzant l’inconscient urbà de Barcelona

Primer, hi ha el so; després, l’espai; i finalment, el so de l’espai. En el seu projecte per a l’European Creative Rooftop Network, l’artista transdisciplinaria mersiha messiha ens proposa una manera diferent d’explorar Barcelona, a través de la posada en espai del que ella denomina l’inconscient urbà.

 

El so i l’espai, funcionen, aquí, com els dos eixos que vertebren el projecte de mersiha messiha. Junts, formen “una parell consistent que fa possible l’experiència urbana. La ciutat sempre consisteix tant de so com d’espai: des de dimensions i reverberacions fins a desplaçaments acústics i sensorials, una topofonia discontínua. Tanmateix, la ciutat també consisteix d’un sediment històric tangible: les traces d’un passat precolonial, i la reinvenció de la tradició.” (Donovan Adrián Hernández Castellanos i Rodrigo Toro, Decolonial Listening. Sonorous Bodies and the Urban Unconscious in Mexico City.)

 

Claudio Ritfeld
Gentrification Hides Inside a Trojan Horse Decorated with Art & Culture
La gentrificació s’amaga dins d’un cavall de Troia decorat amb art i cultura

En aquesta obra performativa, concebuda especialment per a l’European Creative Rooftop Network, l’artista resident a Amsterdam Claudio Ritfeld juga amb les seves idees sobre la gentrificació i la suposada ètica solidària entre artistes (estrangers) i població local. Quina és la responsabilitat del gestor cultural amb els habitants d’una ciutat quan hi aterren nous projectes i esdeveniments culturals? I qui supervisa el resultat d’aquestes interaccions? A molts artistes se’ls instrumentalitza per a la causa. Però quina és, al capdavall, la causa? Per què la Unió Europea recompensa les seves ciutats per les seves maneres innovadores d’elevar el seu perfil internacional i per saber atraure el turisme?

Claudio Ritfeld s’acaba de graduar al DAS Theatre (Holanda), un programa de màster per a pràctiques artístiques i de comissariat basades en la recerca, amb la seva performance Black Art Safari.

 

Fitxa artística:

Decolonial Listening

Creació

mersiha messiha

Partitura de la performance

mersiha messiha, Vasco Trilla, Alex Reviriego

Dramatúrgia

Aida Mesihovic

Assessoria

Daniel Terres

 

Gentrification Hides Inside a Trojan Horse Decorated with Art & Culture

Creació

Claudio Ritfeld

Performance

Claudio Ritfeld

Veu en off

Ainhoa Hernández Escudero