Title Image

Terrats en Cultura

Ens agrada fer-ho als Terrats!

Amb la vocació de trencar la relació tradicionalment jerarquitzada entre espectadors i artistes, per un cantó, i la cerca de nous espais per a les iniciatives culturals, per un altre, l’any 2013 va néixer el primer projecte de Coincidències:Terrats en Cultura.

Els terrats han estat espais de socialització en la història de les ciutats: les dones que anaven a estendre la roba intercanvien una estona diària de conversa amb les veïnes. Els terrats acostumen a ser espais de festa conjunta amb els veïns, com per exemple durant la revetlla de Sant Joan, quan els terrats s’omplen de vida.

 

Malauradament, més enllà de dates puntuals, els terrats han quedat en desús. Aquesta antiga font d’orgull de la ciutat, aquest tret identitari de la cultura mediterrània, llatina, de Barcelona, resta abandonat dalt de molts edificis. Lentament, va perdent el seu sentit.

 

Els Terrats en Cultura van néixer de la voluntat de recuperar el vessant social, lúdic i cultural d’aquests espais. En un moment en què la crisi de les grans institucions ha obert les portes a trobar nous espais per a la cultura, els terrats es perfilen com a un candidat privilegiat, carregat d’història, síntesi perfecta de l’essència del que som, per albergar activitats culturals, com ara tallers, lectures dramatitzades o poètiques, arts escèniques o concerts.

 

En les tres edicions que s’han fet dels Terrats en Cultura (uns primers esdeveniments pilots el 2013, i dues edicions completes els anys següents), la iniciativa s’ha consolidat tant a nivell de públic com de propostes. Dos anys després, els terrats han recuperat part del protagonisme perdut a Barcelona, i la celebració d’esdenveniments, així com altres tipus d’iniciatives als espais aeris de la ciutat fa que ens sentim orgullosos d’haver estat els pioners amb aquest projecte cívic i cultural.

Els objectius dels Terrats en Cultura són:

 

  •      Facilitar la proximitat entre creadors i espectadors: volem que els artistes trobin en un Terrat el caliu que no troben en un espai convencional, i que els espectadors puguin tocar, participar en l’esdeveniment.
  •      Dinamitzar espais en desús que han marcat el transcurs de la ciutat i que la defineixen.
  •      Obrir aquests espais a la cultura, amb la intenció de trencar amb el tancament de la cultura en els grans espais institucionals.
  •      Fer de pont entre iniciatives i projectes que tot i el seu interès no han trobat manera de de difondre’s, i espectadors inquiets.
  •      Oferir experiències úniques: un Terrat en Cultura és una activitat irrepetible. Llevat de casos excepcionals, els espectacles es programen només un dia.
  •      Apostar per una programació inclusiva i horitzontal: assistir a un TeC és una experiència única, i volem fer-la extensiva a tots aquells qui hi vulguin participar: públic adult o públic familiar de tota mena. Per això dissenyem una programació amb activitats per a tots els ciutadans.
Programació Terrats en Cultura 2016

A partir del 18 d’abril, trobareu tota la programació dels Terrats en Cultura 2016 a www.coincidencies.org i a www.terratsencultura.com!

Més detalls